Soke Ono Takashi


Soke Ono Takashi

            Sensei Takashi Ono s-a nascut la 30 decembrie 1957. Incepe sa practice artele martiale de la o varsta foarte frageda, fapt ce i-a adus 7 dan si titlul de Kyoshi in kendo la numai 30 de ani (mai precis 32 ani), cand in urma unui examen extrem de exigent, din numarul de 1600 de examinati, au reusit 190 printre care si dansul,  fiind cel mai tanar posesor al gradului 7 dan, Kyoshi, din Japonia la acea vreme.
            Sensei Takashi Ono a absolvit in 1980 faimoasa Universitate Waseda ca profesor de educatie fizica si sport cu specializarea kendo, arta pe care o preda si in prezent la un liceu din prefectura in care locuieste, Saitama, cu echipa liceului (echipa Hoshikai), obtinand locul 2 la campionatele Nationale ale Japoniei . In timpul facultatii a studiat pe langa Ryogen Ryu cu soke Hayashi si scoala de kenjutsu Ono-Ha Itto Ryu cu penultimul soke (al 16-lea) al scolii Sasamori Junzo, kendo Hanshi 8 dan (1886-1976), tatal actualului soke, Sasamori Takemi, al 17-lea mare maestru . Cei mai buni practicanti de kendo din Japonia se afla in cluburile Tokyo Police si Osaka Police Department. Pentru a fi membru la avansati trebuie sa ai minim 7 dan. Kendo-ul celor doua departamente este de inalta clasa depasind cu usurinta nivelul oricarei universitati, mai putin pe cel al universitatii Waseda care reprezinta exceptia, membrii acestei universitati fiind singurii din Japonia care pot face fata cu succes nivelului practicantilor de kendo din cele doua departamente. Sasamori sensei preda scoala Ono-Ha Itto Ryu echipei Waseda in aceeasi maniera ca echipei Departamentului de Politie din Tokyo si Osaka
            Soke Ono a fost, de asemenea, si elevul maestrului Okada Yasuhiko, fiul celebrului mare maestru de arte martiale si caligrafie (shodo), fondatorul dojo-ului Shodokan, Okada Morihiro sensei (1893-1984) 8 dan Hanshi in trei discipline: kendo, iaido si jodo, unul dintre cei mai apropiati discipoli ai celui de-al 16-lea soke Muso Shinden Jushin Ryu (Muso Shinden Ryu / Muso Jikiden Ryu/Eishin Ryu), Nakayama Hakudo sensei (1869-1958).
            Sensei Ono a predat pentru prima oara in Europa la dojo-ul de kendo din Strasbourg – Franta, aici aratand scoala lui Okada Morihiro sensei. Cu ajutorul Agentiei Japoneze de Voluntariat (J.I.K.A. – J.O.C.V. Japan Agency for International Cooperation - ) la 10 iulie 1997 (cu o zi inainte de sarbatorirea zilei de nastere a lui Ozon Karyu sensei) Soke Ono Takashi soseste in Romania, pe o caldura insuportabila de 38 de grade, si este asteptat si intampinat la aeroport de sensei Ozon (acesta fiind insotit de presedintele de atunci al Asociatiei Romane de Kendo) direct la iesirea din avion, la iesirea din aeroport asteptand si alti membrii A.R.K. cu un mic protocol romanesc, lucru ce l-a impresionat pe Ono sensei in mod deosebit. Sensei Ono a fost deosebit de surprins si incantat sa vada ca inainte de inceperea antrenamentelor, in Romania, dojo-ul se spala cu mana (zokin – gake) acest lucru in Japonia fiind un lucru extrem de rar, deoarece se foloseste T-ul. Soke Ono insista pe tehnicile de baza cu armare mare deoarece ajuta la formarea unei tinute armonioase si mai elegante. Ono sensei a stat in Romania pana in anul 2000, an in care s-a reintors in patria –mama, Japonia.